Zavřít filtry
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Šelak, indický č. 465, citronově oranžový, voskový Šelak, indický č. 465, citronově oranžový, voskový
Vločkový šelak voskový
Obsah 1 kg
1399,44 Kč *
Šelak, č. 1021, jemný citronový, voskový Šelak, č. 1021, jemný citronový, voskový
Vločkový šelak voskový
Obsah 1 kg
1170,96 Kč *
Šelak, oranžový, bez vosku Šelak, oranžový, bez vosku
Listový lak bez vosku
Obsah 1 kg
1542,24 Kč *
Šelak, citron, bez vosku Šelak, citron, bez vosku
Listový lak bez vosku
Obsah 1 kg
1456,56 Kč *
Šelak, bělený bílý bezbarvý rozpustný bez vosku Šelak, bělený bílý bezbarvý rozpustný bez vosku
Listový lak bez vosku
Obsah 1 kg
1342,32 Kč *
Šelak, sluneční extra světlý, bLM, bez vosku Šelak, sluneční extra světlý, bLM, bez vosku
Listový lak bez vosku
Obsah 1 kg
1603,68 Kč *
Šelak, rubín, bez vosku Šelak, rubín, bez vosku
Listový lak bez vosku
Obsah 1 kg
1304,16 Kč *

Šelak - Důležité otázky a odpovědi

Co je šelak?

Šelak je látka s vlastnostmi podobnými pryskyřici, která se používá jako přírodní surovina v různých oblastech použití. Šelak má dlouhou historii: První zmínky o šelaku sahají více než 3000 let do minulosti. Šelak byl poprvé použit pro lékařské účely v jižní a jihovýchodní Asii.

Postupem času se šelak osvědčil po celém světě. Dnes je nepostradatelným průmyslovým výrobkem. Zejména v oblasti potravinářství, ve zdravotnictví a při ošetřování dřevěných povrchů se šelak používá často a rád.

Jaké jsou vlastnosti šelaku?

Barva šelaku se může lišit v závislosti na typu. Existují bezbarvé, žluté, jantarové a oranžové až hnědočervené barvy.

Šelak je nabízen v různých variantách jako hotový aplikační produkt.

Šelak může být voskový nebo bezvoskový.

Šelak může mít různé vlastnosti v závislosti na teplotě: Po zaschnutí a vychladnutí je šelak tvrdý a křehký. Pokud se šelak zahřeje, získá houževnatou, tavící se konzistenci. Rozsah tání šelaku se zde pohybuje kolem 65 až 85 °C.

Šelak citlivě reaguje na kontakt s vodou. Přestože šelak není rozpustný ve vodě, působením vlhkosti bobtná, a proto není voděodolný. Z tohoto důvodu je šelak vhodný především pro použití v interiéru. Šelak lze rozpouštět v alkoholu, organických kyselinách a vodných zásadách.

Výroba šelaku

Odkud pochází šelak?

Původ šelaku lze vysledovat až do Indie. Postupem času se surovina vyvážela i do Evropy.

Jak se šelak získává?

Látku podobnou pryskyřici produkuje šupinatý hmyz, který přeměňuje rostlinnou mízu z kůry a listů na pryskyřičný sekret. Tato pryskyřice je předstupněm šelaku.

Pryskyřice se sbírá ze stromů, poté se promyje a rozpustí.

Aplikace šelaku

Kde se šelak používá?

Šelak se používá především v různých oblastech průmyslu.

V potravinářství se používá jako přídatná látka a označuje se evropským schvalovacím číslem E 904.

Šelak se používá také ve farmaceutickém průmyslu jako potahovací látka na pilulky.

Při povrchové úpravě se šelak používá k restaurování předmětů. Při zlacení se látka používá k utěsnění savých povrchů nebo jako ochranný nátěr.

Jak se šelak používá?

Pro správné použití šelaku je třeba jej nejprve po určitou dobu poměrně dlouho rozpouštět v alkoholu. Po dokončení rozpouštění se roztok očistí od nečistot protlačením přes jemnou tkaninu.

Přesný návod k použití naleznete u příslušného šelakového výrobku.

Náklady a nákup šelaku

Kolik stojí šelak?

Náklady závisí na typu šelaku. Mohou se pohybovat od nižších až po střední, dvouciferné cenové rozpětí. Komerčně dostupná množství se pohybují od 1 kg do 10 kg.

Kde mohu koupit šelak?

V našem obchodě najdete výběr různých druhů šelaku.

Co je třeba vědět o šelaku

Je šelak veganský?

Při zpracování a výrobě je surovina pro průmysl potřebná ve velkém množství. Mimo jiné lze zpracovat živé vši, které jsou stále na zbytcích pryskyřice a na kouscích kůry. Je proto téměř nevyhnutelné, že šupiny laku jsou také minoritní složkou šelaku.

Z tohoto důvodu není šelak veganský ani vegetariánský.

Je šelak toxický?

Přírodní šelak je zpravidla považován za bezpečný pro konzumaci. Pokud se jedná o šelak pro průmyslové použití, neměl by se konzumovat, protože se často zpracovává bělením chlorem.